24 uur in een dag. Daar moet ik het mee doen. En daar moet jij het ook mee doen. De kaders zijn hard en duidelijk.

Hoeveel dagen er zijn, is een onzeker factor, ik kan niet in de toekomst kijken. In die zin is het ontwikkelen van visie een hachelijke onderneming, die uitgaat van allerlei aannames. Die daarom volgens mij vooral gericht moet zijn op het op koers houden van je bedrijf (en je leven) in de richting van een bepaald doel en tussen de grenspalen van jouw persoonlijke waarden.

Wat je doet in die 24 uur is bepalend voor je succes en welbevinden. Is voor jou iedere dag een kans om te groeien? Om nieuwe kennis op te doen, iets van waarde toe te voegen? Kun jij (of kunnen je medewerkers) laten zien wat ze in huis hebben?

Of ben jij (of zijn je medewerkers / collega’s) dagelijks bezig met repeterende werkzaamheden? Dezelfde taken, die dagelijks weer voorbij komen? Slokt dat je zo op dat je eigenlijk niet toe komt aan de dingen waar je goed in bent en waar je energie van krijgt?

Het kan allerlei oorzaken hebben waarom dat zo gegroeid is. Misschien is langzamerhand de werkdruk gestegen en ben je stap voor stap platgeslagen en doe je je ding wel. Misschien denk je er helemaal niet zo overna dat het ook anders kan. Het kan ook zijn dat je juist uit verveling alle energie bent kwijt geraakt. Je weet niet hoe je uit de tredmolen van alle verplichtingen moet komen.

Je vraagt je misschien af waarom ik als automatiseerder een betoog houd over dit soort persoonlijke zaken. Toch is er wel degelijk een link. Als je automatisering op de juiste manier inzet, krijg je er namelijk tijd voor terug. Tijd die vervolgens op een andere manier besteed kan worden.

Voordat je als ondernemer hiermee aan de slag gaat, is het belangrijk om voor jezelf een keuze te maken: Ga je voor geld of voor talent? Oftewel: wil je automatiseren om zoveel mogelijk de menselijke factor (vaak beoordeeld als: duur, foutgevoelig, onbetrouwbaar) weg te halen, of wil je automatiseren om zoveel mogelijk tijd vrij te maken voor talent en creativiteit?

Persoonlijk wil ik gaan voor het laatste. Bij Conneo werken we dan ook het liefste met ondernemers die ook zo in het leven staan. Die geloven in een mooi bedrijf met mooie mensen. Die er van overtuigd zijn dat voor de lange termijn zo’n bedrijf meer kansen heeft dan wanneer je telkens alleen voor winstoptimalisatie gaat.

Het is onze missie om zoveel mogelijk tijd terug te geven aan gewone medewerkers. Zodat ze ruimte krijgen om hun talenten te tonen. Dan wordt automatisering een tijdmachine.

Stel dat iedere medewerker in je bedrijf een uur per dag zou besteden aan dat wat hij het beste kan. Hoe zou je bedrijf er dan over een jaar uitzien?

Ik denk graag met je mee. Natuurlijk over de harde automatisering. Maar ook over zaken als talentontwikkeling, motivatie, taakmanagement, communicatie, etc. Waar nodig ondersteund door een netwerk van gespecialiseerde partners.

Er zitten 24 uur in een dag. Wat doe jij vandaag?

Op de hoogte blijven?